Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Η κύρωση της νέας Σύμβασης της ΟΥΝΕΣΚΟ εορτάστηκε χθες  με μία μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, του αρμόδιου Επιτρόπου για τον πολιτισμό κ. Φίγκελ, του Προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σηφουνάκη, καθώς και των Υπουργών Πολιτισμού.

Η σύμβαση αποτέλεσε αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της Κοινότητας, και από την Προεδρία του Συμβουλίου, εξ ονόματος των κρατών μελών, καθώς και ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Κοινότητα απευθύνθηκε στην UNESCO με ενιαία φωνή.  Η Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετείχε στις διαδικασίες επεξεργασίας.

Στις 18 Μαρτίου 2007,  τίθεται σε ισχύ  η Σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ  "για την προστασία και προώθηση της πολυμορφίας της πολιτιστικής έκφρασης". Αυτό κατέστη δυνατό μετά την κατάθεση την περασμένη Τρίτη (18 Δεκεμβρίου), στην έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι, των πράξεων επικύρωσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας καθώς και 13 ακόμη κρατών-μελών. Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση απαιτείται η κύρωσή της από 30 συμβαλλόμενα κράτη. Με την ταυτόχρονη προσχώρηση 13 κρατών, τα οποία προστίθενται στις υπάρχουσες χώρες (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) που την έχουν ήδη κυρώσει, συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός προκειμένου η Σύμβαση  να τεθεί σε ισχύ σε τρεις μήνες (18 Μαρτίου 2007).
 
Η σύμβαση της UNESCO για την προστασία και την προώθηση της πολυμορφίας της πολιτιστικής έκφρασης, η οποία εγκρίθηκε από τη γενική διάσκεψη της UNESCO, στο Παρίσι στις 20 Οκτωβρίου 2005, έπειτα από δύο έτη διαπραγματεύσεων,    έρχεται να καλύψει ένα νομικό κενό θεσπίζοντας, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, μια σειρά από δικαιώματα και υποχρεώσεις, που στοχεύουν στην προστασία και την προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εδώ και καιρό αναγνωρίσει τη διπλή φύση - πολιτιστική και οικονομική - των πολιτιστικών αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο, σε διεθνές επίπεδο, δεν υπήρχε έως σήμερα καμία αναγνώριση της ιδιομορφίας της πολιτιστικής έκφρασης σε μια νομικά δεσμευτική πράξη.

Η σύμβαση της UNESCO στοχεύει στην προώθηση και την προστασία της πολυμορφίας του πολιτιστικού περιεχομένου και της καλλιτεχνικής έκφρασης και αποβλέπει στη διευκόλυνση της ανάπτυξης και της υιοθέτησης πολιτιστικών πολιτικών και κατάλληλων μέτρων για την προστασία τους, καθώς και στην ενθάρρυνση ευρύτερων διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών.

Σε διεθνές επίπεδο, η σύμβαση θεσπίζει την αναγνώριση του κυρίαρχου δικαιώματος των κρατών και των κυβερνήσεων να καταρτίζουν και να εφαρμόζουν πολιτιστικές πολιτικές. Επιπλέον, αναγνωρίζει το δικαίωμα τους να εγκρίνουν πολιτικές για τον οπτικοακουστικό τομέα και να ενισχύουν τις σχετικές βιομηχανίες τους. Επισημαίνει επίσης το σημαντικό ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για την πολιτιστική πολυμορφία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης.

Με την ευκαιρία της κύρωσης, ο Νίκος Σηφουνάκης έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η ταχεία κύρωση στο πλαίσιο της ΕΕ της νέας Σύμβασης της ΟΥΝΕΣΚΟ αποτελεί ένδειξη της βούλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προαγάγει την αρχή της πολιτιστικής πολυμορφίας σε διεθνές επίπεδο. Η σημερινή κύρωση της σύμβασης της UNESCO από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν εξασφαλίσει μόνο τη θέση της σε ισχύ, αλλά στέλνει επίσης πολιτικό μήνυμα σχετικά με την προσήλωση της Ευρώπης στην πολιτιστική πολυμορφία. Το μήνυμα αυτό απευθύνεται κυρίως προς τις ΗΠΑ, που μαζί με το Ισραήλ, ήταν οι μόνες χώρες που καταψήφισαν την έγκριση της Σύμβασης στη  γενική διάσκεψη της UNESCO.